Skip to main content

Cum să alegeți rafturile pentru depozite

Niciun depozit nu poate funcționa la capacitate sau eficiență optimă dacă spațiul intern nu este configurat cu rafturile industriale potrivite pentru produsele depozitate.

Pallet RackingPuteți avea cel mai bun echipament de rafturi pentru paleți din lume, dar dacă acesta nu vă completează operațiunea, atunci eficiența va fi compromisă. A face lucrurile cum trebuie este cheia unei logistici de succes.

În cele ce urmează, analizăm câteva dintre numeroasele tipuri diferite de rafturi pentru paleți și explicăm când și cum pot fi utilizate cel mai bine.

Ce sunt rafturile de depozitare pentru paleți?

În linii mari, rafturile de depozitare a paleților cuprind un sistem de montanți și grinzi transversale metalice care sunt utilizate pentru a susține bunurile depozitate.

Tipul de rafturi și modul în care sunt configurate pot fi adaptate pentru a răspunde nevoilor depozitului, indiferent dacă mărfurile depozitate au nevoie de o rotație rapidă sau de o depozitare pe termen mai lung; dacă acestea sunt selectate manual în cantități mici sau la încărcătură de paleți; sau dacă configurația este operată manual sau utilizează automatizări robotizate. Cu toate acestea, toate au ca scop optimizarea spațiului disponibil.

Rafturile pentru paleți cu culoar larg standard

Rafturile pentru paleți cu culoar larg standard oferă echipelor dumneavoastră de depozitare acces nelimitat la toți paleții dumneavoastră în orice moment. Sistemul oferă versatilitate și asamblare ca rafturi cu o singură adâncime sau cu două adâncimi.

Aici, paleții sunt accesați pentru preluare și reaprovizionare de către stivuitoare, care vor avea acces direct și imediat din culoar la toate încărcăturile de paleți depozitate.

Standard wide aisle pallet racking

Rafturi pentru paleți cu culoar îngust

Rafturile pentru paleți cu culoar îngust sunt ideale pentru un depozit în care spațiul de depozitare este limitat, deoarece oferă o depozitare de mare densitate, permițând în același timp pregătirea rapidă a comenzilor și accesul rapid la fiecare palet.

Înălțimile și adâncimile variabile ale rafturilor, împreună cu grinzile de susținere reglabile în înălțime, asigură o flexibilitate maximă. Rafturile pentru paleți cu culoar îngust pot reprezenta o economie de spațiu de până la 40%. Echipamentul de manipulare asociat este adesea foarte automatizat pentru a asigura o preluare rapidă, direct de pe palet.

Narrow aisle pallet racking

Rafturi pentru paleți cu adâncime dublă

Rafturile pentru paleți cu adâncime dublă oferă un beneficiu similar cu rafturile compacte pentru paleți și reprezintă o soluție de depozitare comună. În acest caz, însă, nu există acces direct la paleții depozitați în spate. Sunt necesare stivuitoare special echipate pentru a avea acces la al doilea palet, depozitat în spate.

Double deep pallet racking

Rafturi mobile pentru paleți

Rafturile mobile pentru paleți - sau MOVO - sunt o soluție dinamică în care rafturile se deplasează pe șine. Rafturile pot fi deplasate manual sau automat de-a lungul șinelor pentru a deschide și închide culoarele, în funcție de locul unde este necesar accesul la un moment dat. MOVO oferă o soluție de depozitare de înaltă densitate, ocupând cu până la 50% mai puțin spațiu decât rafturile pentru paleți convenționale.

Mobile pallet racking

Rafturi pentru paleți de tip drive-in

În cazul în care se depozitează cantități mari de mărfuri identice, cu o rotație redusă, rafturile de paleți de tip drive-in (sau LIFO - ultimul intrat, primul ieșit) reprezintă o soluție ideală.
Este nevoie de un singur culoar, pentru stivuitor, iar ultimul palet intrat este primul care se scoate.

Rafturile de paleți de tip drive-in reduc timpul de încărcare și descărcare a culoarului, dar permit un acces mai mare în comparație cu stivuirea în bloc.

Drive-in pallet racking

Rafturi pentru paleți de tip drive-through

Rafturile de paleți de tip drive-through au nevoie de acces la culoar din ambele părți ale rafturilor. Utilizând metodologia FIFO (primul intrat, primul ieșit), stocul este reaprovizionat dintr-o parte și scos din cealaltă.

FIFO este potrivit pentru stocuri cu rotație mare, dar economia de spațiu este mai mică decât în cazul rafturilor de tip drive-in.

Drive-through pallet racking

Rafturi cu flux de paleți

Rafturile cu flux de paleți sunt cunoscute și sub denumirea de rafturi gravitaționale pentru paleți. Paleții se deplasează fără probleme pe paturi de role înclinate. În timp ce paletul din față este scos pe partea din față a raftului, paletul din spate este reținut. Mișcarea paleților este întotdeauna sigură și lină datorită frânării automate, împreună cu o unitate combinată de ghidare a încărcăturii și de oprire finală.

Cele două tipuri principale de rafturi gravitaționale pentru paleți sunt sistemul de depozitare FIFO prin gravitație și sistemul LIFO prin împingere înapoi.

Sistemul de depozitare gravitațional de rafturi pentru paleți FIFO

În acest caz, zona de încărcare se află la capătul opus zonei de preluare, iar paleții se deplasează de-a lungul unui sistem de role care formează o șină ușor înclinată. Rafturile pentru paleți FIFO sunt ideale pentru produsele care necesită o rotație perfectă a stocurilor.

Rafturi LIFO de tip push-back

În acest caz, există o singură zonă de încărcare și descărcare în partea din față a structurii, iar paleții sunt depozitați împingându-i pe cei anteriori spre partea din spate a raftului.

Pallet flow racking

Rafturi cu macara

Rafturile cu macara reprezintă un sistem de depozitare complet automatizat, ideal pentru depozitarea paleților și a articolelor de mari dimensiuni.

Proiectate pentru a funcționa în coridoare foarte înguste și la o înălțime de peste 30 de metri, rafturile cu macara reprezintă o soluție de depozitare eficientă și optimizată.

Ghidată de un sistem software de management, macaraua se deplasează de-a lungul culoarelor depozitului, unde intră, poziționează și extrage mărfurile.

În cazul configurațiilor cu mai multe adâncimi, rafturile cu macara sunt echipate cu o navetă care preia paletul și îl livrează direct în față, asigurând o accesibilitate maximă.

Crane racking

Rafturi pentru paleți cu mai multe niveluri

Rafturile pentru paleți pe mai multe niveluri introduc diferite niveluri în depozit, cu înălțimi diferite ale podelelor și aleilor, toate acestea contribuind la utilizarea optimă a spațiului vertical disponibil.

Fiecare nivel de etaj diferit poate fi accesat prin scări și este legat de pasarele. La fiecare nivel este creat un sistem de rafturi pentru diferitele tipuri de produse.
Rafturile cu mai multe niveluri sunt deosebit de utile pentru întreprinderile care vând produse mici, cum ar fi produsele farmaceutice sau piesele de schimb, care trebuie să fie selectate manual.

Multi-tier pallet racking

În acest articol am acoperit tipurile de bază de rafturi, dar există multe variante. Frumusețea unui depozit care este bine echipat cu sistemele potrivite o reprezintă capacitatea de a extinde gama și de a adăuga soluții suplimentare de rafturi pe măsură ce afacerea crește.

Pentru mai mult ajutor și sfaturi despre cum să găsiți și să implementați soluțiile de depozitare potrivite în depozitul dvs. și să creșteți performanța, vă rugăm să ne contactați.

Related news
 • 14147
  09.05.2024

  Dexion: O poveste de succes a inovației și acțiunii bazate pe valori

  Povestea Dexion a început cu un adevăr simplu, dar profund: o fundație solidă este baza durabilităț. Astăzi, Dexion este un brand internațional consacrat, utilizat în depozite din întreaga lume. Dar această ascensiune nu a fost alimentată doar de o idee inovatoare de afaceri; a fost construită pe valori puternice și calitate de neclintit.
 • 14119
  02.05.2024

  Raportul de sustenabilitate al grupului 2023

  Suntem încântați să vă prezentăm Raportul nostru anual de sustenabilitate 2023, care documentează progresele și realizările ample ale Grupului în domeniul dezvoltării durabile. Raportul subliniază angajamentul nostru continuu față de protecția mediului, responsabilitatea socială și guvernanța corporativă de succes.
 • 13984
  06.03.2024

  Soluții inovatoare de depozitare creează un parteneriat mai puternic BILKA-Dexio…

  BILKA, lider în industria de acoperișuri din Europa de Est, este specializată în sisteme complete de acoperiș atât pentru clădiri rezidențiale, cât și pentru cele industriale. Dominând pe piața românească, produsele BILKA sunt renumite pentru calitate și durabilitate, satisfacând un sfert din nevoile de soluții pentru acoperiș ale țării.
Latest news