Skip to main content

Constructor Suedia ajută Octapharma să țină lucrurile la rece 

Studiu de caz

Client: Octapharma
Locația: Stockholm/Suedia
Produsele/serviciile utilizate: Sisteme mobile de rafturi pentru depozitarea paleților MOVO. Rafturi fixe. Proiectare.

Nevoile companiei

Octapharma este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața internațională a medicamentelor pe bază de proteine. Compania a fost fondată în 1983, având în prezent aproximativ 6000 de angajați în 45 de țări.

octapharma, se

Depozitarea medicamentelor implică cerințe foarte stricte în ceea ce privește siguranța, igiena și temperatura. Depozitul Octapharma trebuia să respecte aceste cerințe și să fie astfel conceput încât să poată gestiona fluxul zilnic de produse, respectiv să includă zone precum recepție/expediere marfă, depozit, camere frigorifice și congelatoare de depozitare.

Aceste cerințe complexe de manevrare a materialelor a creat nevoia de a avea un partener care să ofere sfatul tehnic al unui specialist, pentru a crea un depozit eficient și conform. Constructor Suedia a fost alegerea perfectă.

Soluția Constructor

Deoarece la momentul respectiv nu aveau un depozit propriu-zis, și nici experiența anterioară de a alege un sistem de gestionare a paleților, echipa Octapharma a lucrat în strânsă colaborare cu inginerii Constructor pentru a proiecta sistemul cel mai bun pentru nevoile lor.

Fiecare zonă a avut propriile provocări. De exemplu, temperatura din zona congelatoarelor trebuia să fie menținută constant la valoarea de -30 de grade Celsius. Respectiva încăpere este monitorizată 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, astfel încât temperatura să poată fi păstrată constantă. Aceleași condiții se aplică și în cazul depozitului de mare înălțime (15-25oc) și camerelor frigorifice (2-8oc), care de asemenea, sunt monitorizate constant pentru a asigura constanța temperaturii ambientale.

În ceea ce privește siguranța, cele două zone dinspre exterior, ale zonei de depozitare a produselor congelate sunt protejate și intercalate. În partea stângă, produsele sunt depozitate separat de materia primă, iar în partea dreaptă, locațiile inferioare pentru paleți sunt protejate. Aceste sunt utilizate pentru a depozita produsele aflate în carantină.

Inițial, compania a dorit să instaleze sisteme de depozitare pe rafturi a paleților în zona congelatorului. Această soluție ar fi oferit 1000 de locații pentru paleți. Atunci când Constructor le-a propus ideea rafturilor mobile MOVO, care oferă 1300 de locații pentru paleți, cei de la Octapharma au fost încântați nu doar de capacitatea suplimentară oferită, ci și de economiile care pot fi făcute astfel. 

octapharma, se

Un alt detaliu tehnic în zona de depozitare a produselor congelate a fost calea de evacuare, pentru care specificațiile sunt obligatorii. Distanța de la ultimul raft mobil la perete este de 1,2 metri. Constructor a montat un raft cu protecții pentru coridor deasupra căii de evacuare, ceea ce însemna ca respectivul spațiu putea fi de asemenea folosit pentru depozitare. 

Pentru sistemul de rafturi, Octapharma a ales o soluție tradițională pentru depozit, cu culoare de 3 metri lățime.

În zona de depozitare cu rafturi înalte sunt depozitate materii prime, consumabile și materiale de ambalare, ca de exemplu sare, substanțe chimice, furtunuri și articole din sticlă. Zona rece este destinată materiilor prime și produselor finite, iar zona de depozitare a produselor congelate va fi utilizată pentru depozitarea materiilor prime si a produselor finite, respectiv a celor intermediare.

Rezultatul

„Operațiile de depozitare au fost anterior îndeplinite de un subcontractor, însă de ceva vreme plănuiam să executăm aceste operații cu personalul propriu.  Colaborarea cu Constructor Suedia ne-a oferit o serie de avantaje, inclusiv obținerea unui control mai bun asupra operațiilor logistice ale depozitului nostru. Beneficiile anticipate sunt reducerea costurilor și condițiile îmbunătățite pentru angajați.” Sarah Lundqvist, Manager, de proiect, Octapharma

Despre Octapharma

Octapharma Nordic AB are ca obiect de activitate distribuția și vânzarea de derivate din plasmă pentru tratamentul dereglărilor de coagulare, a bolilor sistemului imunitar, și pentru secțiile de terapie intensivă sau de urgență ale spitalelor. Compania are sediul în Stockholm, Suedia. Octapharma Nordic AB funcționează ca o sucursală a Octapharma AG.

Octapharma AG este cea mai mare companie privată din lume, producătoare de produse pe bază de proteine, destinate oamenilor.