Skip to main content

Centrul de distribuție din Iittala, proiectat integral de Kasten.

Studiu de caz

Client: Iittala Group
Locația: Finlanda
Produsele/serviciile utilizate: Depozitare pe rafturi a paleților. Planificarea spațiului. Proiectare.

Nevoile companiei

Iittala a fost înființată ca o companie care producea articole de decor în fabrica de sticlă proprie. În zilele noastre și-a dezvoltat activitățile, oferind produse suplimentare cum ar fi articole ceramice, tacâmuri și produse textile care aduc un plus de răsfăț și de plăcere vieții de zi cu zi.  Pe toată durata existenței sale, compania și-a păstrat direcția principală dată de filozofia progresistă a principalilor săi designeri, Kaj Franck și Alvar Aalto.  

Iittala FinlandIittala care pune spre vânzare produsele sale în Europa, Arabia, Japonia și S.U.A., avea nevoie de un centru de distribuție pentru a gestiona distribuția mărfurilor la nivel global.  Comenzile sunt primite prin intermediul diferitelor canale de vânzare, inclusiv prin vânzări directe online. Dimensiunea acestor comenzi și destinația lor finală a făcut ca echipa responsabilă cu planificarea centrului de distribuție Littala să își dorească im mod deosebit o soluție de depozitare care să ofere un maxim de satisfacție pentru clienți într-o manieră cât mai eficientă financiar, pentru toate tipurile de clienți. 

Atenția acordată de companie designului și a funcționalității s-a regăsit și în documentația necesară construirii depozitului. Nu s-a putut construi nimic până când nu a fost stabilită configurația interioară, astfel încât aceasta să ofere o optimizare maximă a spațiului. Datorită faptului că este un specialist în acest domeniu, Kasten a fost selectată, în mod natural, să furnizeze și să instaleze sistemul.

Soluția Kasten

Pentru echipa Kasten, a lucra cu o astfel de companie inovatoare a fost ca un vis devenit realitate. Aceasta a reușit să pună la punct un sistem de depozitare pe raft cu o configurație specială care nu a fost compromisă de stâlpi de beton sau de alte obstacole. 

Iittala FinlandEchipa a reușit să stabilească cea mai eficientă lățime a culoarelor, să facă recomandări referitoare la înălțimea rafturilor care oferă o eficiență maximă, din punctul de vedere al nevoilor de depozitare ale Iittala, asupra numărului de paleți și a modalității optime de distribuire a rafturilor pentru paleți. Odată acceptate planurile realizate de Kasten, Iittala a permis constructorilor să înceapă lucrările.

După realizarea lucrărilor de infrastructură, echipa Kasten a putut imediat să se apuce de treabă. Rafturile de 7,6 m înălțime, cu o capacitate de depozitare de 22.800 de paleți și care sunt protejate prin intermediul unor elemente de protecție a picioarelor de susținere, respectiv prin intermediul unor elemente tip tunel, au fost împărțite în patru secțiuni pentru euro-paleți.

Datorită faptului că traversele au aceeași capacitate portantă, Kasten a putut să obțină valori impresionante ale sarcinii portante:

  • Sarcină portantă/nivel 3000 kg
  • Sarcină portantă/secțiune 15000 kg
  • Sarcină portantă/palet FIN maxim 1000 kg
  • Sarcină portantă/euro-palet maxim 750 kg

Rezultatul

„Încrederea de neclintit pe care Iittala o are în designul de calitate combinat cu funcționalitatea a reprezentat factorul primordial al succesului acestui proiect. Faptul ca au apelat la Kasten pentru a configura spațiul înainte ca acesta să fie construit a fost inspirat. Proiectarea din interior către exterior a făcut ca acest centru de distribuție nou să fie mult mai eficient, precum și mult mai sigur decât orice alt proiect pe care l-am avut până în acel moment”.

Despre Iittala

Istoria Littala începe tocmai în 1881, atunci când în satul cu același nume a fost înființată o fabrică de sticlă.

În primii ani, Littala a produs obiecte din sticlă suflată, presată, lustruită și gravată, în conformitate cu modelele continentale.

La începutul secolului 20, seturile de veselă erau decorate cu o varietate de ornamente. Iittala a fost una dintre primele companii care au efectuat tranziția de la seturile de veselă decorative la cele funcționale, obiecte plăcute din punct de vedere estetic cu influențe ale designului scandinav progresist.

 www.Iittala.com